EESP

Asiakkaille

Vuonna 2003 kerääntyi joukko akvaario- ja nisäkäsharrastaja sekä eläinkauppiaita pohdiskelemaan sitä, miten eläinten hyvinvointiin panostavat liikkeet saataisiin erottumaan edukseen ja miten lemmikkien omistajat voisi tehdä tietoisemmiksi eläinten hyvinvointivaatimuksista. Lopputuloksena syntyi ajatus vapaaehtoisen laatujärjestelmän luomisesta ja laatusertifikaatin myöntämisestä eettisesti toimiville eläinkaupoille. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEY lähti mukaan, ja vuonna 2004 perustettiin SEYn hallinnoima Eettisen Eläinkaupan Sertifiointityöryhmä, joka on alusta alkaen tehnyt tiivistä yhteistyötä SEYn kanssa. Sertifiointityöryhmän keskeisenä tehtävänä on ollut laatia yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa eläinsuojelulainsäädännön minimivaatimuksia paremmat hoito- ja olosuhdestandardit yleisimmille eläinkaupoissa myytäville eläinlajeille. Laatujärjestelmän kehittäminen vapaaehtoisvoimin on vaatinut monien vuosien työn ja lukemattomia työtunteja suurelta joukolta asiantuntijoita.

Sertifikaattijärjestelmän avulla on luotu eläinkaupan alalle viranomaisjärjestelmää tukeva omavalvontajärjestelmä, johon osallistuminen on liikkeille vapaaehtoista.

Eettisen eläinkaupan sertifikaatti kertoo että liikkeessä panostetaan erityisesti eläinten hyvinvointiin ja asiakkaiden valistamiseen. Asiakas voi mm. luottaa siihen, että sertifioidussa liikkeessä ei myydä luonnosta pyydystettyjä nisäkkäitä tai lintuja. Myynnissä ei myöskään pidetä sellaisia eläimiä, joiden jalostetut ominaisuudet aiheuttavat eläimelle kärsimystä, tai lajeja, joille ei pystytä takaamaan hyviä olosuhteita tai joista ei tiedetä riittävästi, jotta niiden hyvinvointi pystyttäisiin turvaamaan.

Keltainen tähti osoittaa myös, että liikkeen eläimiä on kohdeltu asiantuntevasti ja oikein niiden ollessa liikkeessä ja että myytävät ruoat ja tarvikkeet ovat asianomaisille lajeille sopivia.

Kaupassa tunnetaan siellä myytävänä olevat lajit ja osataan neuvoa niiden hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Ostaessaan eläimen sertifioidusta liikkeestä asiakas mukaansa kattavat hoito-ohjeet, joiden avulla eläimelle voidaan luoda hyvät, virikkeelliset olosuhteet kotona. Alaikäiselle ostajalle eläin myydään vain vanhempien kirjallisella luvalla.

Todellinen eläinystävä tukee valinnoillaan sertifioitua liikettä.


Tähän mennessä sertifioidut liikkeet:

Keskustan Eläinkauppa, Helsinki
Pieni Eläinkauppa, Kuopio
Pet Store Kotka
Faunatar Sello, Espoo
Faunatar Keljo, Jyväskylä
Faunatar Jouppi, Seinäjoki
Faunatar Lohja
Faunatar Skanssi, Turku
Faunatar Hyvinkää
Faunatar Myyrmanni, Vantaa
Faunatar Itäkeskus, Helsinki
Faunatar Kotka
Faunatar Länsikeskus, Turku

Liikkeitä lisätään listalle sitä mukaa kuin niiden sertifiointihakemuksia ehditään käsittelemään.
Mikäli sinä tiedät eläinkaupan joka mielestäsi ansaitsisi laatusertifkaatin, vinkkaa siitä meille osoitteella info@eesp.fi.